34 år med Schneckenflügel – tak Karl-Heinz - C.E. Schneckenflügel GmbH
Til oversigt

34 år med Schneckenflügel – tak Karl-Heinz

 

Vi vil gerne sige farvel og tak til vores dejlige kollega og tidligere produktionschef Karl-Heinz Gerdes, der går på velfortjent pension. I 34 år har han oplevet mange forandringer i virksomheden, bidraget til udviklingen og sat sit præg på den enestående fremstillingsproces af vores sneglevindinger. Med sine mange år i produktionen hos Schneckenflügel kan han fortælle mange historier. Derfor skriver vi ikke mere, men lader ham fortælle.

 

Sig mig en gang Karl-Heinz, 34 år hos Schneckenflügel? Har det ikke været kedeligt?

Jo, det tænkte jeg også i starten. (griner) Jeg er jo udlært lastbilmekaniker og arbejdede derefter med maskinkonstruktion, primært inden for tilskæring, blandt andet til traktoranhængere. I 1988 kom jeg til EIMA, som C.E. Schneckenflügel i 2016 blev grundlagt ud fra. I starten tænkte jeg også: “Det klarer jeg ikke i længden.” Men det blev netop aldrig kedeligt, og derfor blev jeg. Først var jeg i tilskæringen, så ved pressen og fra 1998 produktionschef.

Hvad er det spændende ved produktionen af sneglevindinger?

Jeg har altid været begejstret for mangfoldigheden ved maskinkonstruktion. Og der skete altid noget nyt i forbindelse med sneglevindingerne. For det første producerer vi så mange forskellige vindinger. For det andet udvikler teknikken sig konstant. Vi har endda selv bygget vores egen presse til de store vindinger.

At producere sneglevindinger er et manuelt arbejde – den måde, hvorpå vi producerer dem i dag, skulle først udarbejdes. Nu lærer vi nye medarbejdere disse teknikker. I dag morer vi os nogle gange over, hvordan vi tidligere greb projekter an. Ved en ordre nærmede vi os kundens ideal med utallige testvinger. Vi lavede streger på matricen og prøvede andre varianter, indtil alt var perfekt. Dengang jokede vi med: “Nu behøver vi ikke længere at svejse, men kan bare lime vindingerne på.”  Så præcist passede de. I dag er denne præcision vores standard.

Betyder det, at det ikke længere går galt?

Vi har stadig dage, hvor en ordre ikke lykkes perfekt med det samme. Manuelt arbejde holder.

Det forsøger jeg også at give videre til nye medarbejdere. Jeg fortæller gerne den historie, hvor jeg en gang kylede en sneglevinding hen i hjørnet. Jeg havde afprøvet utallige matricer til en ordre, mindre tryk, mere tryk. Det fungerede ikke. Så lavede jeg en anden ordre og gik i gang med den første igen næste dag. Lige pludselig virkede det. Det skal man også kunne. Bevare roen, og i gang igen.

På den anden side er det nødvendigt med en vis fornemmelse for tingene. Det har alle ikke. Alle kan lære teknikken, men hvis fornemmelsen for arbejdet ikke er der, fungerer det ikke. Så kan man være nok så flittig. Jeg har oplært folk ved hjælp af ”hænder og fødder”. En af kollegerne kunne i starten kun en smule tysk, men han havde talent. I dag er han chef for andre.

Hvordan har teknikken ændret sig?

Det tekniske fremskridt er fantastisk: Tilskæring med laseranlæg, senere med plasmaanlæg. Det er utroligt, hvilke størrelser vi i dag kan producere med en ny presse, ved hjælp af kraner og specialmaterialer. Det var utænkeligt før i tiden. Også overblikket er i dag et helt andet med den moderne software til produktionsstyringen. Vi har allerede nu industri 4.0-kompatible maskiner.

Vi ser umiddelbart, hvor godt en maskine er optaget. Vi ser udnyttelsen meget bedre og kan styre på et tidligere tidspunkt. Kollegerne på kontoret har umiddelbart overblikket.

Jeg er ikke en pc-freak, jeg skulle sætte mig ind i det. I starten var det underligt at “overvåge” arbejdet med pc’en. Men det er en stor hjælp. Jeg er trods alt en, der stadig går en tur langs med maskinerne og gennem hallen, så jeg får en personlig snak med personalet og ser processerne live. Så standser man også op en gang imellem, holder en kort pause og veksler et par ord. Det er også vigtigt.

Hvad kommer du til at savne fra dit arbejde hos C.E. Schneckenflügel? Hvad har du især lært at sætte pris på?

Samarbejdet har altid været supergodt. Lige fra kontoret til produktionen. Jeg havde opbakning fra personalet. På den anden side har det altid været vigtigt at motivere mine folk og se deres glæde ved arbejdet. Der sker også fejl. Det er menneskeligt. Men vi er et godt team og hjælper hinanden.

Der har også været glæde ved arbejdet, fordi vi her kommer med idéer og får lov til at prøve os frem. Det er ikke en selvfølgelighed.

Og når du går på pension, får du mere tid til?

At fiske og køre motorcykel. Og en gang imellem kigger jeg nok forbi Edewecht.

 

Velinformeret af den førende på markedet!

Registrer dig til vores nyhedsbrev

Registrering til nyhedsbrev
Nach oben scrollen